28 Ağustos 2015 Cuma

YILMAZ GÜNEY FİLMLERİ DİJİTAL ORTAMA AKTARILIYOR

'Umut' Film Afişi.
“UMUT” FİLMİ 72. VENEDİK FİLM FESTİVALİ’NDE GÖSTERİLECEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema filmlerinin uluslararası standartlarda korunması ve restore edilmesi için iki yıldır çalışmalar yürütüyor. Bakanlığın bu alandaki son adımı dünya çapında yönetmenlerimizden Yılmaz Güney’in 11 filmini dijital ortama aktarmak için çalışma başlatmak oldu. Bu gelişmeyi kamuoyuyla paylaşan Bakan Ömer Çelik, “Tarihi ve kültürel değerlerimizin yitip gitmemesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılması için geniş bir perspektifle hareket ediyoruz.” dedi.

Bakan Ömer Çelik ayrıca, kültürel ve sanatsal etkinlik destekleri ile 2015 yılı Temmuz ayı itibarıyla sinema sektörüne verilen toplam destek tutarının 40,4 milyon TL olduğunu belirtti. Güney’in varisleri ile yapılan görüşmeler sonucunda 11 filminin dijital ortama aktarımı başladı.

Restore Edilen “Umut”un Prömiyeri Venedik Film Festivali’nde
Restorasyonu tamamlanan ‘Umut’ filmi, dünyanın en eski ve önemli film festivallerinden birisi olan Venedik Film Festivali’nde gösterilecek. Venedik Film Festivali’nde 2012 yılından itibaren özel bir bölüm olarak restore edilmiş filmlerin gösteriminin yapıldığı ‘Venedik Klasikleri’ bölümünde dünya prömiyerinin gerçekleştirilmesi için Kültür Bakanlığınca yürütülen görüşmeler olumlu sonuçlandı.

‘Umut’, bu yıl 2-12 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 72. Venedik Film Festivali’nde 20 eserle birlikte seyirciyle buluşacak.




Bakan Ömer Çelik şu açıklamaları yaptı: “Kültür ve Turizm Bakanlığında belirlediğimiz yeni yol haritalarından biri de sinema tarihimiz oldu. Tarihi ve kültürel değerlerimizin yitip gitmemesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılması için geniş bir perspektifle hareket ettik. Biliyorsunuz, ulusal film arşivi oluşturmak üzere harekete geçerek, ‘Filmlerinizi getirin biz saklayalım!’ çağrısıyla yola çıkmıştık. Birçok filmin uygun koşullarda saklanmadığı için yok olduğunu tespit etmiştik. Türk sinema tarihinde iz bırakan, kültürel mirasımızın önemli öğelerinden olan filmleri tekrar kültürel yaşama katmak boynumuzun borcu olmuştu.
Geleceğe ışık tutacak filmleri gerekli teknolojiye ve fiziksel şartlara sahip bir arşivde saklayarak bir önceki kuşağın veriminin yok olup gitmesine, bir sonraki kuşakların ise bu zenginliklerden mahrum kalmasına ‘dur’ demek istedik. Eserlerin uluslararası standartlara uygun biçimde depolanmasını ve korunmasını sağladık. Ayrıca mevcut filmlerin bir veri tabanı dâhilinde, elektronik ortamda takibine olanak veren RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) sistemini kurduk. Kültürel mirasımızın korunması adına sinema tarihimize ait çeşitli formatlardaki sinema eserlerinin Bakanlığımızca dijital ortama aktarılması işlemini ve restorasyon çalışmalarını başlattık. Bu doğrultuda teknik donanımımızı ve altyapımızı tamamladık, uzmanlarımıza bu çerçevede eğitim aldırdık. Bakanlığımız bünyesinde bir film restorasyon ekibi oluşturduk ve arşivimizde bulunan filmleri dijital ortama aktarma işlemlerine başladık.





Bunlar bugüne dek kamuoyuyla zaman zaman paylaştıklarımız. Bugünün önemine gelince; çalışmaların sonuncusunu sinemamızın unutulmaz isimlerinden Yılmaz Güney filmleri için başlattık. Güney’in varisleri ile yapılan görüşmeler sonucunda 11 filminin 35 mm negatif kopyalarının dijital ortama aktarımı için kolları sıvadık ve sinemamızın ödüllü filmlerinden Umut'un bu ay restorasyonunu tamamladık. ‘Aç Kurtlar’, ‘Ağıt’, ‘Arkadaş’, ‘Düşman’, ‘Duvar’, ‘Endişe’, ‘Seyyit Han’, ‘Sürü’, ‘Umut’, ‘Yol’ ve ‘Zavallılar’dan oluşan bir dizi bu.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder