21 Ağustos 2015 Cuma

CANAN DAĞDELEN: “İKİLİ YAPI”

Canan Dağdelen, “Çifte Hamam I (Double Hammam I)”,
2015, Boyanmış porselen (coloured porcelain),
25,5x17,6x25 cm., Photo: Ruper Steiner.
art ON İstanbul, yeni sezonu, çalışmalarını Viyana’da sürdüren sanatçı Canan Dağdelen’in kişisel sergisi ile karşılıyor. Sanatçının son dönem yapıtlarını bir araya getiren “İkili Yapı” isimli sergi, 16 Eylül – 13 Kasım tarihleri arasında izlenebilecek. Mimariyle yakından ilgilenen ve mimari formları farklı içeriklerle yorumlayan Dağdelen, çizgidışı deneylere giriştiği bu sergide, formların manevi açılımlarını sorguluyor. Bu doğrultuda izleyicileri, yeni kültürel okumalar yapmaya davet ediyor.

Sergi konseptinin çıkış noktasını, bir Mimar Sinan yapısı olan Haseki Hürrem Sultan Hamamı’nın çifte bünyesi oluşturuyor. Dağdelen, galerinin ana mekânı için tasarladığı “Yansıma” isimli yerleştirmesinde, Mimar Sinan’ın yapılarında gözlemlenen tekrar, ritim ve denge unsurlarından etkileniyor. Öncelikle, çifte hamam işlevindeki yapıtın can alıcı mekânını tanımlayan sanatçı, izleyicilere farklı düşünceleri geliştirebilecekleri şiirsel bir alan oluşturuyor. Dağdelen’in porselen kürelerle çözümleyerek kurguladığı ve yer çekimine karşı mekâna konumladığı bu ikili yerleştirme, sanatçının kendi el yazısıyla geliştirdiği “Akarak Birleşen” adlı çalışma ile eşleşiyor. Sergi, mimariden yazıya aktarılan ikili form yapısını, “Ol” isimli metal yapıt ve çifte hamam formlarının üst üste, taban tabana, yan yana yerleştirilmesiyle üretilen porselen objelerle bütünlüyor.

Dağdelen’in yeni işlerinde karşılaşılan yalın, etkileyici formlar, izleyicilere hem yaşadığımız modern zamanların dayatmalarına karşı manevi bir içerik zenginliği hem de seçilen renk, malzeme ve dizge ögelerinin hareketiyle desteklenen bugüne ait estetik bir duruşu gündeme getiriyor.

Canan Dağdelen, “Çifte Hamam IV (Double Hammam IV)”,
2015, Boyanmış porselen (coloured porcelain),
25,5x19x30,5 cm., Photo: Ruper Steiner.
CANAN DAĞDELEN
Canan Dağdelen 1960 yılında İstanbul’da doğdu. 1986 yılında Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi, ardından 1991 yılında Viyana Uygulamalı Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden yüksek lisansını aldı. 2003’ten bu yana aynı üniversitede öğretim görevlisi. Yaşamını Viyana’da sürdüren Dağdelen’in farklı dönemlerinden çeşitli yerleştirmeleri “Selâm_MEKAN” adlı kapsamlı bir sergide Şubat 2014’te Doha Katara Vakfı / Katar’da sergilendi. Son dönem işleri, Viyana MAK Müzesi “Sign taken for Wonders”, Lentos Linz Müzesi “Ten years Lentos”, İstanbul Modern “Geçmiş ve Gelecek” sergilerinde ve Ossiach Manastırı`nda yer aldı, “Yeniden Kuran Bellek” sergisinde Galeri Nev Ankara’da izleyiciyle buluştu.
Eserleri yurt dışında Lentos Kunstmusuem Linz, 21th Century Meuseum of Contemporary Art Kanazawa/ Japonya ve Aşağı Avusturya Kent Müzesi; Türkiye`de İstanbul Modern, Arter Vehbi Koç Vakfı ve pek çok özel koleksiyonda yer almaktadır.

BİLGİ İÇİN:
Şair Nedim Cad. No:4 34307 Beşiktaş, İstanbul
+90 212 259 15 43

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder