2 Temmuz 2015 Perşembe

12. ULUSLARARASI GÜMÜŞLÜK KLASİK MÜZİK FESTİVALİ BAŞLIYOR!

GÜLSİN ONAY


12. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Muğla’nın Bodrum ilçesinde 3 Temmuz’da antik tiyatroda sanatseverler ile buluşuyor.

Şef Rengim Gökmen yönetimindeki Karşıyaka Oda Orkestrası, dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay ve trompet sanatçısı Cem Sevgi’ye eşlik edecek. Bodrum Antik Tiyatro’da 3 Temmuz Cuma akşamı gerçekleşecek gala gecesinde Mozart ve Shostakovich’in eserlerine yer verilecek.

Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında, Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde, Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından organize edilen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali bu yıl 3 Temmuz - 8 Ağustos 2015 tarihleri arasında klasik müzikseverleri bir araya getirecek. Festival kapsamında 12 konser sanatseverlerle buluşurken, genç yeteneklerin keşfedilmesine zemin hazırlayan Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması ise 20 - 23 Temmuz tarihleri arasında 3. kez düzenlenecek. Festivalin eğitim ayağı olan Gümüşlük Festival Akademisi’nde ise bu yıl 4 ayrı dalda masterclass gerçekleşecek.

3 Temmuz akşamı Bodrum Antik Tiyatro’da gerçekleşecek Piyanist Gülsin Onay & KODA konserinin ilk yarısında sanatçılar W.A. Mozart’ın “Piyano Konçertosu No.12 La Majör, K414” başlıklı eserinden “I. Allegro”, “II. Andante” ve “III. Allegretto” isimli bölümleri seslendirecekler. Aranın ardından Rus besteci Dmitri Shostakovich’in “Piyano, Trompet ve Yaylı Çalgılar Orkestrası İçin Konçerto No.1, Do minör, Op. 35” adlı eserine yer verilecek. Eser, “I. Allegretto”, “II. Lento”, “III. Moderato” ve “IV. Allegro con brio” adlı bölümlerden oluşuyor.

FESTİVAL PROGRAMI

3 Temmuz  2015
“Mozart & Shostakovich”
Gülsin Onay – Piyano (Türkiye)
Rengim Gökmen – Şef (Türkiye)
Karşıyaka Oda Orkestrası (Türkiye)
& Cem Sevgi – Trompet (Türkiye)
Bodrum Antik Tiyatro, 21:00

4 Temmuz 2015
“Mavi Geceye Müzik”
Karşıyaka Oda Orkestrası (Türkiye)
Hakan Şensoy - Şef (Türkiye)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

8 Temmuz 2015
“The Virtuoso flute”
Bülent Evcil – Flüt (Türkiye) & Phillip Moll – Piyano (ABD)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

14 Temmuz 2015
“Grammy Ödüllü Kuartet Bodrum’da!”
Kronos Quartet (ABD)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

18 Temmuz 2015
“21 Yüzyılın Rus Yıldızı“ 
Vyacheslav Gryaznov – Piyano (Rusya)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

21 Temmuz 2015
“Müzigin Coğrafyası”
Trio KlaViS – Piyano/Keman/Saksofon (Avusturya)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

23 Temmuz  2015
“Geleceğin Genç Piyanisti Seçildi”
Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması Final Konseri
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

26 Temmuz  2015
“İngiltere’nin En Sevilen Piyanisti”
Martin Roscoe – Piyano (İngiltere)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

29 Temmuz 2015
“Akdeniz Rüzgarları”
Gilles Apap – Keman (Fransa) & Misha Dacic – Piyano (Sırbistan)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

31 Temmuz 2015
“Anika Vavic ile klasikten moderne”
Anika Vavic – Piyano  (Sırbistan)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

4 Ağustos 2015
“Yıldızlara Serenat”
Gülsin Onay – Piyano (Türkiye)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

8 Ağustos 2015
“Nirvana ve Pink Floyd’dan Virtuoz Piyano için Seçmeler”
Ayşedeniz Gökçin (Türkiye)
Antik Taş Ocağı, Gümüşlük, 21:00

FESTİVAL TARİHÇESİ
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ilk defa 2004 yılında Bodrum’un tarihi değerleriyle öne çıkan şirin balıkçı kasabası Gümüşlük’te düzenlendi ve o günden beri de her yıl yazın en güzel akşamlarında klasik müzikseverlerle buluşmaya devam ediyor.

2004 yılında Piyanist Eren Levendoğlu, Piyanist Gülsin Onay ve Mesut Pekergin’in önderliğinde, küçük çapta bir piyano festivali olarak, tarihi mekân Eklisia’da başlayan serüven, bir sonraki yıl uluslararası müzik festivali sıfatıyla yoluna devam etti.

Her yıl yaz mevsiminde 1,5 ila 2,5 aylık bir dönemi kapsayan festival, yurdumuz ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, birbirinden değerli müzisyenleri çatısı altında konuk ediyor. Dünyanın ve Türkiye’nin en uzun soluklu ve kapsamlı festivalleri arasında yer alan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, her yıl 30 civarında konser ve gösteriyle bugüne kadar 300 civarında etkinliğe ev sahipliği yaptı. 400 yıllık bir tarihe sahip Ortodoks şapeli Eklisia’da gerçekleştirilen konserleri her yıl 10 – 15 bin civarında konuk izleme olanağı buldu. 10. yılda artan talepleri karşılamak ve daha çok izleyiciyle buluşmak amacıyla Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolleion Anıt Mezarı’nın yapımında kullanılan taşların çıkarıldığı, yine Gümüşlük beldesi sınırları içersinde yer alan ve bin kişinin aynı anda izleyici olarak katılımına imkân sağlayan, “Antik Taş Ocağı”nda gerçekleştirildi. 10. yıl yeniliklere ve sıçramalara sahne oldu. Önceleri Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği bünyesinde gerçekleşen festival, daha spesifik ve daha müzik odaklı bir yapıyı benimsediği için Bodrum Klasik Müzik Derneği çatısı altında düzenlenmeye başladı.

2006 yılında festivalin bir eğitim kurumu olarak hayata geçen Eklisia Summer Music Academy (ESMA), 2013 yılı itibarıyla Gümüşlük Müzik Akademisi (GMA) adını aldı. GMA’da düzenlenen ustalık sınıflarında bugüne kadar usta müzisyenlerle, genç yetenekler bir araya geldi. Festival boyunca konserlere gelen müzisyenler, organizasyon kapsamında masterclasslar açarak, genç müzisyenlere ustalık dersleri verdi. Dünyanın dört bir yanından Gümüşlük’e gelen virtüözlerden ders alma fırsatını yakalayan genç müzisyenler için bu, hem unutulmaz bir tecrübe oldu hem de kursların ardından genç müzisyenler birer konser verdi. Festival kapsamında bugüne kadar 350 civarında genç müzisyen dünyaca meşhur virtüözlerin masterclasslarına katılarak piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında sertifika sahibi oldu. Açıldığı yıldan bu yana ESMA/GMA’ya katılan 9 öğrenci yurtdışında tam zamanlı eğitim görüyor.

2012’de Türkiye’de ilk defa Cumhuriyet tarihimizin en önemli bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun için bir Piyano Yarışması düzenlendi. Festival kapsamında gerçekleştirilen bu yarışmada, geçtiğimiz iki yılda birbirinden yetenekli 30’a yakın genç piyanist, Ahmed Adnan Saygun’un adını yaşatmak için tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmayı kazansalar da kazanmasalar da bu deneyim kariyerleri için önemli bir dönüm noktası oldu.

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, klasik müzik dünyasında 10 yıl içinde önemli bir yere gelerek, dünya müzik otoritelerinin yakından tanıdığı ve müzisyenlerce rağbet gören bir festival olma özelliğiyle ülkemizi, tüm dünyada tanıtma misyonunu sürdürmektedir.

BİLGİ İÇİN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder