5 Nisan 2015 Pazar

YILDIRIM MAYRUK ANILAR MÜZAYEDESİ

Yıldırım Mayruk.
11 Nisan’da Pera Mezat Müzayedecilik’in Organizasyonuyla Dedeman Otel İstanbul'da
Ünlü müzayede ve antika firması Pera Mezat Müzayedecilik, Türk modasına damgasını vurmuş Yıldırım Mayruk’un yaşamına yolculuk eden eşyalarını, 11 Nisan 2015, Cumartesi günü Dedeman Otel İstanbul’da yeni sahipleriyle buluşturacak.
Türk modasının ünlü ismi Yıldırım Mayruk’un ev eşyalarının ve koleksiyonlarının yer aldığı “Yıldırım MAYRUK Anılar Müzayedesi” Pera Mezat Müzayedecilik tarafından 11 Nisan 2015, Cumartesi günü, saat 14.30’da Dedeman Otel İstanbul’da gerçekleştirilecek.
1960’larda başladığı profesyonel meslek hayatı boyunca ilham aldığı eserleri toplamaya özen gösteren Yıldırım Mayruk, müzayede ile ilgili; “Tablolar, eşyalar, gümüşler, aksesuarlar, tekstil ürünleri, porselenler detaylarında sakladığı estetik unsurları hep bana sundu. İşte bu yüzden bu koleksiyonlarını yaşarken başkalarının da hizmetine sunmak üzere bir müzayede ile başkalarının beğenisine sunmaya karar verdik. Yaşanmışlıkların hikayeleri her birinde sertifikalanmış olarak gelecek nesillere iletmek istiyorum” açıklamasını yapıyor.

FAUSTO ZONARO (İtalyan, 1854-1929), İmzalı, “Rufai Dervişleri”,
tuval üzeri yağlıboya, 40x67 cm.
Müzayedenin öne çıkan eserleri arasında Osmanlı saray ressamı Fausto Zonaro’nun “Dervişler” tablosu, Osmanlı Türk ressamı Tekezade Sait Efendi’nin iki adet yağlı boya tablosu, oryantalist birçok tablo ve objenin yanı sıra, Fenerbahçe kulübüne özel üretilmiş altmışaltı parça, her birinden bir adet üretilmiş çok özel bir koleksiyon dikkat çekiyor.

GIROLAMO GIANNI (İtalyan, 1837-1895), İmzalı 1878, “Constantinople”, tuval üzeri yağlıboya, (Eser koruma amaçlı, Rantuvale edilmiştir), 23x48 cm.
Mobilyadan şamdanlara, sofra takımlarından karaf takımına, tablolardan eski Türk işi örtülere toplam 528 eser müzayedede satışa sunulacak. Pera Mezat Müzayedecilik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gacıroğlu yaptığı açıklamada: “Değerli modacı Yıldırım Mayruk’un dünden bugüne uzanan bir zaman tüneli niteliği taşıyan birbirinden değerli eşyalarını ve koleksiyonlarını sanatseverlerle buluşturacak olmaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Koleksiyonerler, müzayedede satışa çıkan tüm ürünleri 3-10 Nisan 2015 tarihine kadar Dedeman Otel İstanbul Pınar Salonu’nda görebilir.

TEKEZADE SAİT EFENDİ, 
Eski Türkçe İmzalı, 
Hicri 1325 Miladi 1909 tarihli, 
tuval üzeri yağlıboya, 27x35 cm.
PERA MEZAT MÜZAYEDECİLİK
Hüseyinağa Mah. Duduodaları Sok. No:8 Balıkpazarı/BEYOĞLU
T: +90 212 293 11 16 (Pbx)
www.peramezat.com

Ayrıntılı bilgi için:
Binnur Musaoğlu / BMpr İletişim&Tanıtım / binnur@bm-pr.com / 0532 452 55 73

YILDIRIM MAYRUK
1940 yılında Bursa’da 5 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğdu. Babası Ispartalı, annesi ise Giresun’un Şebinkarahisar ilçesindendir. Asker olan babası, Yıldırım Mayruk 12 yaşındayken hayatını kaybetti.
Yıldırım Mayruk, terzi olan ablasından etkilenerek bu mesleğe gönül verdi. İlk diktiği elbise, 15-16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğenine tasarladığı ipekli gülkurusu bir elbise oldu. Daha sonra annesine biri ekose, diğeri çizgili kumaştan iki tayyör de dikti. 1960 yılında askerlik hizmetinden döndükten sonra ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı. Lise yıllarında şapka yapıp satarak başladığı moda hayatına 1960’lı yılların başında Bursa’dan İstanbul’a gelerek Beyoğlu’ndaki Çiçek Pasajı’nın kapısının tam karşısında Güney Palas’ta bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de, ününü de büyüttü. Sonrasında ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 elbise ile katıldı. O defile sonrasında Yıldırım Mayruk, dönemin piri sayılan sosyete terzisi “Mualla Özbek” ile tanıştı. Mualla Özbek ile tanıştığında, kendisine “Benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” demiş ve defilenin sonrasında atölyesi müşteri akınına uğramıştır. Beyoğlu’ndaki atölyede 10 sene çalıştıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti. 22 yıl Teşvikiye’de çalıştıktan sonra şu an bulunduğu Gümüşsuyu’ndaki atölyesine taşındı. Moda Laboratuvarı’nda çok başarılı çalışmalar yaptı. Pek çok ünlü sanatçıya yaptığı kostümlerle ünlenen Yıldırım Mayruk, dünya sosyetesi, siyaset ve cemiyet hayatından birçok isim için tasarımlar yapmaya devam ediyor.

ÇİFT İTALYAN ŞAMDAN, 18.yüzyıl.
PERA MEZAT MÜZAYEDECİLİK
Çağdaş Türk sanatını ve Osmanlı dönemi el sanatlarını dünyada yaygınlaştırmak ve Türk sanatseverler ile buluşturmak amacıyla 2010 yılında kurulan Pera Mezat Müzayedecilik firması, Osmanlı ve Avrupa antikalarının yer aldığı buna ek olarak alanında uzman olduğu nümismatik (madeni ve kağıt para, madalya, jeton, objeler ve efemera) ve çeşitli koleksiyonlara sahip bir sanat ve antika galerisi olarak hizmet veriyor.
Türk resim sanatı ve Osmanlı dönemi el sanatlarını dünyaya tanıtarak kültürler arası köprü oluşturmayı kendine görev edinmiş, kurucusu Mehmet Gacıroğlu yönetimindeki Pera Mezat Müzayedecilik, çalışmalarıyla uluslararası sanat platformlarında da faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda düzenlediği müzayede ve sanat etkinliklerini, internet ve yazılı medya aracılığıyla dünyanın birçok ülkesinde yayınlayarak uluslararası arenada sanat ve antika konusunda takip ediliyor.
Mehmet Gacıroğlu’nun sahip olduğu Osmanlı kağıt para koleksiyonu ise dünyadaki bir numaralı Osmanlı kağıt para koleksiyonu olarak biliyor. 2011 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen sergiyle koleksiyonunu tescilleyen Mehmet Gacıroğlu, ayrıca yayınlamış olduğu Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye adlı kağıt para kataloğu ile uluslararası üne sahip “IBNS – International Bank Note Society” tarafından “Yılın Kitabı Ödülü” ne layık görüldü.Pera Müzayedecilik her yıl dört kez “Osmanlı ve Karma Sanat Eserleri”, altı kez “Efemera&Nümismatik Müzayedesi” (kitap, para, jeton, madalya, harita, gravür, kartpostal ve fotoğraflar) gerçekleştiriyor.

İNGİLİZ SERVİS MASASI
BİR KOLEKSİYONER OLARAK YILDIRIM MAYRUK

Antika tutkunuz nasıl başladı?
Babam ben doğduğumda 60 yaşında bir asker emeklisiydi. Dolayısıyla benim büyüdüğüm evde böyle bir şey yoktu. Bu tutku, Beyoğlu’na ilk atölyemi açtığım zaman iki üç sene sonra aynı apartmanda üç daireyi birden kaplayan bir atölyem olması ve orada güzel bir ortam yaratmaya karar vermemle başladı. İlk aldığım parça şu anda yatak başı yaptığım bir kornişti. Bu şekilde yavaş yavaş bir tutku başladı. Yıllarca devam etti. Hepsini nasıl aldığımı bugün gibi hatırlıyorum.

Zaman içinde değişti mi hep böyle aldıklarınız?
Ben sofraya çok meraklıyım. Çok gurme biri değilim belki ama güzel bir sofrada yemek yemek isterim. Sofra ile ilgili çok parça var o yüzden.

Bir koleksiyoner olarak en çok ne tür parçalar ilginizi çekiyor?
Eşya ve resim. Salonda kullanabileceğim eşyalar... Kanepe, koltuk, onların yanına gidecek aksesuarlar ve resim, bir de mutfakla alakalı şeyler.

CHRISTOFLE BRONZ LAMBA,
Fransız "Emile-Auguste Reiber" dizaynı
Charles Christofle damgalı gaz lambası
Müzayedede toplam 528 parça satışa çıkıyor. Nasıl bir emekle oluşturuldu bu koleksiyon? Nerelerden topladınız?
Önce Şişhane’deki antikacılar çarşısından alışverişe başladım. Sonra zaman zaman İtalya’dan aldım. Fransa’ya zaten ne zaman gidersem gideyim bir günümü bitpazarını gezerek geçiririm hep, o hayalle giderim. Gördüğüm güzel şeyleri ve getirtebileceğim her şeyi dünyanın çeşitli yerlerinden topladım.

Ve şimdi radikal bir kararla satışa çıkarmaya karar verdiniz antika koleksiyonunuzu... Bu kararı nasıl verdiniz?
Genellikle sevdiğim parçaları aldım, tarihi değerinden ziyade bende bulunmasını istediğim, sevdiğim parçaları topladım. Hemen hepsini de özenle kullandım ama şimdi bir hayat değişikliği yapmayı düşünüyorum ve bu eşyaların bir köşede durmasından yana değil, kullanılmasından yanayım. Ben aldığım zaman da onların yaşanmışlıkları vardı. Ben mutlulukla kullandım, dilerim alanlar da refah içinde, mutlulukla kullanırlar.

Kendiniz için bıraktığınız birkaç parça var mı?

Müzayedeye satışa çıkardıklarımın yanı sıra evimde halen hatırı sayılır parçalar var. Yatak odam olduğu gibi duruyor mesela. Müzayedeye çıkanlara rağmen masa kurulduğu zaman o masayı gümüşleriyle birlikte eksiksiz olarak tamamlayacak kadar eşyam var hala. 
İTALYAN ÇİFT ŞAMDAN, İtalyan "Vercelli 3" imalatçı damgalı.
MURASSA PURO KABI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder