15 Aralık 2014 Pazartesi

ALİ BİLGE AKKAYA “Bir” KİŞİSEL SERGİSİYLE x-ist’de

25 Aralık 2014 - 24 Ocak 2015
Keşfetmeye değer yetenekleri on yıldır sanat dünyasıyla buluşturan x-ist, genç fotoğrafçı Ali Bilge Akkaya’nın fotoğraflarından oluşan “Bir” adlı ilk kişisel sergisini ağırlıyor. 1988 doğumlu Ali Bilge Akkaya, Yeditepe Üniversitesi ve Central St. Martins Sanat ve Tasarım Okulu’ndan mezun olduktan sonra endüstriyel tasarımları ile tanındı. Fotoğraflarını ilk defa kişisel bir sergide toplayan fotoğrafçının yapıtları dengeli ve simetrik bir yapı içinde, kurgusallıktan kaçınan kompozisyonlardan oluşuyor. 
Sanatçı izleyenin mekân algısıyla oynayarak, bilinen yerleri tanınmaz duruma getirdiği fotoğraflarında, izleyiciyi öykünün içine çekip, görsel okumayı izleyicinin hayal gücüne bırakıyor. Merak uyandıran bu fotoğraflar birey-toplum ilişkisinden kimlik sorunsalına, siyasal eleştiriden ontolojiye uzanan geniş̧ bir düşünsel evrene ait göndermelerle yüklü.
Akkaya’nın Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Bulgaristan, İsveç gibi farklı ülkelerde çektiği fotoğrafların en belirgin özelliklerinden biri karşıtlık öğesi. Her fotoğrafında rastlanan bu üslup özelliği yalnızca biçim ve içerikte değil, ışık ve renkte de kendini gösteriyor. Aydınlık ve karanlık, kırmızı ve yeşil gibi ikilikler kompozisyonun gerilimini artırarak fotoğrafın öyküsüne izleyicinin girişini kolaylaştırıyor.

Ali Bilge Akkaya’nın “Bir” başlığı altında sergilediği fotoğraflar kusursuz oranlara sahip geometrik strüktürlerin ortasında aniden karşımıza çıkan doğal, gündelik portreler sanatçının formun mükemmelliğine olan tutkusuyla anın büyüsünü yakalamaya yönelik içgüdüsel ve rastlantısal yaklaşımını bir arada barındırıyor.
Sergide sanatçının bazen farklı düzlemlere getirerek, bazen de aynı ufuk çizgisi üzerinde yan yana yerleştirdiği, sessiz bir filmin karelerini andıran serileri de görmek mümkün.

Tel: +90 (212) 291 77 84 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder